Konferenciát szervezett az ÁKK "Sikersztorik a válság után" címmel

Budapest, 2017. november 6. 

MTI 

Barcza György: a 2010 utáni gazdaságpolitika az adósságkezelést is átalakította 

Magyarország stabil alapokon áll, ami nagymértékben annak köszönhető, hogy 2010 után megváltozott a gazdaságpolitika, és ez az államadósság kezelésén belül a nemzeti érdek érvényesítését és a belföldi szereplők súlyának a növelését hozta - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy szakmai konferencián, hétfőn Budapesten. 

Az államadósság szintje a 82 százalékos GDP-arányos szintről 74 százalékra csökkent - mutatott rá az ÁKK vezérigazgatója a Sikersztorik a válság után című, az ÁKK és a Világgazdaság által szervezett konferencián.
Az új gazdaságpolitika eredményeit sorolva Barcza György arra is kitért, hogy az államadósság devizaaránya megfeleződött, a külföldi befektetők kezében lévő állampapírok aránya kétharmadról egyharmad közelébe csökkent, kiépült a lakossági állampapírpiac, amelyről korábban azt állították sokan, hogy nem lehetséges, az ország pedig visszakerült a befektetésre ajánlott kategóriába.
A vezérigazgató kiemelte: év végén 22-23 százalék körül alakul várhatóan a deviza aránya az államadósságon belül, ami újabb rekord, negyven éve a legalacsonyabb ilyen érték.
A belső finanszírozási program indítását megelőzően a belföldi szereplők az államadósság mindössze két százalékát birtokolták, miközben 2017 végére az adósság 25 százalékát teszi ki a lakosság súlya - összegezte a vezérigazgató.
Magyarország mára már ott tart, hogy a jobb minősítéssel rendelkező Lengyelországnál alacsonyabb kamattal bocsát ki állampapírt - mutatott rá Barcza György.
Az adósságkezelési fordulat eredményességét megkérdőjelezők annak idején azt kifogásolták, hogy a piacról drágább finanszírozni az országot, mint az IMF-EU hitelből - emlékeztetett Barcza György. A múlt hónapban 1,9 százalékos hozam mellett sikerült eurókötvényt kibocsátani, ami minden idők legalacsonyabb ilyen kibocsátása, és lényegesen olcsóbb forrást jelent, mint a valutaalapi kölcsön - tette hozzá.
Magyarország az egyetlen olyan ország, amely Hong Kongban is bocsátott ki jüankötvényt és Kína belföldi piacán is jelen van ezzel egyidejűleg jüanban jegyzett úgynevezett panda kötvényével - hívta fel a figyelmet Barcza György. Nemcsak Magyarországon van "keleti nyitás", érzékelhető, hogy Ázsia is nyit Magyarország felé, legutóbb például dél-koreai befektetők érdeklődtek a magyar állampapírok iránt - tette hozzá.
Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a konferencián megjegyezte, hogy bár a legnehezebb részét a válságnak valóban sikerült leküzdeni, más típusú gondokkal szembesül most az ország. Példaként említette, hogy míg 2010-ben a magas, 12 százalék körüli munkanélküliség volt a probléma, jelenleg a képzett munkaerő hiánya okoz fejtörést a kormánynak.
Nemcsak magas volt az államadósság 2010-re, hanem igen drága is volt annak a kezelése - mutatott rá a helyettes államtitkár arról beszélvén, hogy honnan kellett indítani a válságkezelést.
Balogh László szerint a sikert az fémjelzi, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóvá vált, miközben a fiskális politika is fegyelmezett maradt, az ország sérülékenysége pedig jelentős mértékben csökkent.
Melanie Seymour, a BlackRock Alapkezelő Budapest ügyvezető igazgatója a konferencián a világ legnagyobb alapkezelőjének számító társaság magyarországi terjeszkedéséről beszélt. Kijelentette, hogy a tehetségek rendelkezésre állása, a helyszín és a költségek mértéke volt a fő szempont, amikor a magyarországi iroda idei megnyitásáról döntöttek.
Külön szempont volt, hogy Magyarország elhelyezkedéséből adódóan olyan hely, amely képes a régió más országaiból is tehetségeket ide vonzani - jegyezte meg Melanie Seymour.
Az ügyvezető igazgató kiemelte: január óta már 187 munkatárs dolgozik a budapesti innovációs és szolgáltató központban, terveik szerint azonban két-három év alatt hatszáz főre nőne a létszám. 

Ezt követően Írország adósságkezelőjének igazgató-helyettese, Antony Linehan elmondta, mi áll a sikeres ír államadósságkezelés hátterében, hogyan tudta az ország a 2013-as mélypontot jelentő 123%-ról a jelenlegi 74%-ra csökkenteni GDP arányos adósságrátáját. 

Végül a kelet-közép európai régió gazdasági kilátásairól hallhattuk neves közgazdászok, elemzők véleményét. 

A prezentációk letöltése:

Barcza György ÁKK Zrt. vezérigazgatója

T. Anthony Linehan NTMA Deputy Director


További linkek:

https://www.vg.hu/penzugy/hitelminositok-le-vannak...

https://www.vg.hu/gazdasag/korai-meg-csatlakozni-a...

https://www.vg.hu/kozelet/kipukkadt-ingatlanlufi-o...

https://www.vg.hu/gazdasag/ezert-olyan-sikeres-vil...

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/igazi-s...
Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!